Wat is een gebruikersrecht?

Bijgewerkt

Wat is een gebruikersrecht?

Een gebruikersrecht is de autorisatie die een gebruiker toestaat een bepaalde handeling in Azumuta uit te voeren. Bijvoorbeeld het recht om een werkinstructie aan te maken, het recht om audits in te plannen, het recht om dashboards te bekijken, enz.

Het beheren van gebruikersrechten in uw workspace is cruciaal: zo zorgt u ervoor dat gebruikers alleen acties kunnen uitvoeren die relevant zijn voor hun rol. Bovendien voorkomt u op deze manier ongewilde datalekken, omdat gebruikers alleen informatie zien die tot hun werkterrein behoort.

docs what is a user right

Individuele rechten en groepsrechten

Voordat we verdergaan is het belangrijk om te weten dat er in Azumuta twee typen gebruikersrechten bestaan: individuele rechten en groepsrechten. Hoe verschillen ze?

Een individueel recht hoort bij een individuele gebruiker – dit representeert een individuele medewerker. Een groepsrecht behoort daarentegen tot een gebruikersgroep. Zie hoe u gebruikersgroepen beheert om te leren wat een gebruikersgroep is, hoe u er een aanmaakt en hoe u deze beheert.

In een tabel met gebruikersrechten wordt een individuele gebruiker weergegeven met zijn/haar volledige naam en profielfoto/initialen. Een gebruikersgroep wordt weergegeven met de naam van de gebruikersgroep en een pictogram dat een persoon binnen een cirkel toont. Bekijk de afbeelding hieronder om te zien welke welke is.

docs what is a user right 2

  1. Dit zijn gebruikersgroepen
  2. Dit zijn individuele gebruikers

Belangrijk om te onthouden: wanneer u een individuele gebruiker voor het eerst aan een gebruikersgroep toevoegt, dan worden de rechten van die individuele gebruiker automatisch gesynchroniseerd met de groepsrechten van die gebruikersgroep.

Wanneer u een individuele gebruiker echter naar een andere gebruikersgroep verplaatst, worden de gebruikersrechten van die persoon niet automatisch aangepast om overeen te komen met de groepsrechten van de nieuwe groep. Dus als u een individuele gebruiker van gebruikersgroep A naar gebruikersgroep B verplaatst, moet u de rechten van die individuele gebruiker handmatig configureren zodat ze overeenkomen met de groepsrechten van gebruikersgroep B.

Hoe configureert u een gebruikersrecht?

Het configureren van een gebruikersrecht duurt slechts enkele seconden. Allereerst moet u naar de juiste tabbladen navigeren. Elk tabblad vertegenwoordigt een module/add-on/functionali-teit/onderwerp. Zie de uitleg in de onderstaande afbeelding:

docs how to configure a user right 2 1

  1. Kies eerst een van de tabbladen hier. Elk tabblad vertegenwoordigt een module/add-on/functionali-teit. U kunt ook op het (driepuntjes) pictogram naast Skill Matrix & Training klikken om meer tabbladen te zien.
  2. Selecteer vervolgens een van de onderwerp-tabbladen hier.

Nadat u bovenstaande stappen heeft uitgevoerd, ziet u een raster op uw scherm. In Azumuta gebruiken we een raster, waarbij elk gebruikersrecht wordt weergegeven door een vakje. Om een recht aan een gebruiker toe te kennen, vinkt u het vakje van dat recht aan. Omgekeerd haalt u een recht bij een gebruiker weg door het vakje uit te vinken. Zie de afbeelding hieronder voor een uitleg van dit raster:

docs how to configure a user right 1

Opmerking: Als u de muisaanwijzer boven een gebruikersrecht houdt, verschijnt er een pop-up met informatie over dat gebruikersrecht.

En uiteraard, hier is een stapsgewijze handleiding voor het configureren van een gebruikersrecht in Azumuta:

  1. Klik op Gebruikers onder Beheer.
  2. Klik op Rechten.
  3. Selecteer de gewenste tabbladen.
  4. Om een recht aan een gebruiker toe te kennen: vink het overeenkomstige vakje aan.
  5. Om een recht bij een gebruiker te verwijderen: vink het overeenkomstige vakje uit.

In de volgende artikelen zullen we u de gebruikersrechten per tabblad introduceren.